2013-01-30 16:58:09• hírek • Kocsis Zoltán

Csütörtökön szerelik fel a varjúriasztókat a Kossuth-kertben

A sajtótájékoztató legmeglepőbb pillanata az volt, amikor a tanácsterem hirtelen sötét borult: elvették az áramot... A meglepetés pillanatai után félhomályban folytatódott a beszélgetés.

A jövő héttől végleg megszabadul a varjaktól Szatmárnémeti legjelentősebb parkjai közül a Kossuth-kert és az István-tér - legalábbis ezt remélik a polgármesteri hivatal vezetői, a városi tanács tagjai és a szakemberek.

Csütörtökön, majd szombaton felszerelik ugyanis azokat az amerikai Bird Gard cég által gyártott berendezéseket, amelyeknek célja, hogy elijessze a varjakat mostani fészkelő területeikről, jelentette be sajtótájékoztató keretein belül Dorel Coica polgármester, Butka Gergely városi tanácsos, Fülöp Szabolcs, az Erdélyi Kárpát Egyesület képviselője és Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

A Kossuth-kertben csütörtök délelőtt 09.00-12.00, a régi kórházzal szembeni István téren pedig szombat délelőtt 9.00-12.00 órák között a szakemberek előbb leszedik a legtöbb varjúfészket a fákról, majd felszerelik a riasztókat. Fülöp Szabolcs elmondta, a törvény minden év március 15-ig alkalmat arra, hogy megbolygathassák a madarak fészkeit. Azért nem szedik le mindet, mert a Kossuth-kertben a védett vörös vércse is fészkel, amely pedig fészekparazita: nem rak saját fészket.

A két, napelemmel működő berendezés olyan hangokat hallat, amely emberi füllel varjúkárogásnak tűnik. A hangszóró azonban a varjak azon hangját utánozza, amelyet veszélyhelyzetben adnak ki. Békéssy Erzsébet kihangsúlyozta: ez csakis a varjak számára „kódolható", az egyéb madarakat, közte a védett  vörös vércsét és a füles baglyot, nem zavarja.

Butka Gergely ötletére és az RMDSZ frakció kezdeményezésére novemberben az István-téren tesztelték a berendezést. Miután itt sikerrel működött, rendeltek egy nagyobbat a Kossuth-kertbe is. A kisebb berendezés egy 5W kapacitású napelemmel működik és 0,8 hektáros területet képes lefedni - ezt szerelik az István-térre. A nagyobb berendezést egy 15W kapacitású napelem működteti és 2,5 hektárnyi területről riasztja el a varjakat. A teljes felszerelés ára alig 1500 euró és Butka elmondta: amennyiben a varjak egy idő után megszokják a riasztó hangját, a szerződés szerint az amerikai cég bukaresti kirendeltsége átprogramozza a sugárzott hangot.

A szakemberek persze tisztában vannak vele, hogy ez csak egy rövid távú megoldás. Hosszú távon a város szélére telepített liget oldhatná meg a problémát, ahol a varjak új otthonra lelhetnek. Az építendő terelőút mentének befásítása tökéletesen ellátná ezt a feladatot. Nem beszélve arról, hogy felfogná a keletkezett port, tompítaná a szeleket, hozzájárulna a levegő minőségének javításához. Egy másik fontos csata lesz a varjúk elleni harcban a szatmárnémeti szeméttelep becsukása, amely már jó ideje folyamatban van.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: